• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İLÇELER
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ÖZEL HABER
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • VEFAT EDENLER
  • ASAYİŞ YAŞAM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. MAHMUT TOPTAŞ
  3. İÇİMİZ ACIYOR
Yayınlanma: 13 Ağustos 2024 - 14:26

İÇİMİZ ACIYOR

13 Ağustos 2024 - 14:26
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İÇİMİZ ACIYOR
MAHMUT TOPTAŞ

Yeri, göğü, denizleri, yıldızları, çiçekleri, böcekleri yaratan Rabbimiz, bütün bu yarattıklarını bir ölçü, mizan, denge üzerine yarattığı gibi, insanların adalet havası içinde yaşamaları için de Kur’an-ı Kerim’ini indirmiş.

Elmanın daldan düşmesi ve yere etki etmesinin hesaplarını yapan bilim adamları, dengesiz, ölçüsüz, mizansız hiçbir şey yaratılmadığını söylüyorlar.

Kur’an’ın harfleri, kelimeleri, ayetleri ve harflerin, kelimelerin ve ayetlerin dizilişleri üzerinde araştırma yaptıklarında yine yanı dengenin, mizanın, ölçünün olduğunu söylemişler.

Hazreti Âdem aleyhisselam döneminde insanlara, hayvanlara, bitkilere, ağaçlara ve her şeye hayat veren suyun bile ölçülü olduğunu, o zaman nasıl faydalı olduysa bugün de faydalı olduğu ve zaman aşımına uğramadığı gibi, Hazreti Âdem aleyhisselamdan Hazreti Muhammet aleyhisselamların hepsine Rabbimizin indirdiği iman ayetler aynen devam ediyor. Zaman aşımına uğramıyor.

Yeme, içme, giyinme ve barınmada gıdalarımızın taşıdığı gıda değerlerini bilmekle beraber, onları kullandığımız takdirde, yani ekmeğin gıda değerini bilmek yeterli değil, onu yersek bize faydalı olduğu gibi, Kur’an ayetlerinin yalnız harf, kelime, ayetlerini hayatımızda uygularsak faydalı olur.

Sevgili Peygamberimiz, kendisine indirilen her ayeti arkadaşlarına tebliğ ediyor, o ayetin nasıl uygulanacağını da gösteriyor.

Peygamberimizin, kendi ailesi için Rabbimizin indirdiği ayette:

“Ey Peygamber kadınları, sizden kim, açık bir hayâsızlık yaparsa ona azap ikiye katlanır. Bu Allah'a çok kolaydır.” (Ahzab süresi ayet 33/30)

Sevgili Peygamberimizin, “En güzel örnek” olduğunu Rabbimiz haber verdiği gibi, O’nun ailesinin de sıradan olmadığını, yaptıkları hataların, günahının iki kat olacağını haber verir.

Bu ayete göre günümüzde İslam hakkında bilgilerimizin oranına göre yaptığımız iyiliklerle kötülüklerin sevap ve günahları bilgisi az Müslümanlarla aynı olmayacağına da işaret etmekte.

Onun için önde ve gözde olan değerli ilim adamlarımız, siyasilerimiz, sanatçılarımız, Müslüman oldukları için İslam’a göre yaşayabilmek için hem öğrenmeli hem öğrendiğini değer verdiği ilim adamının yaşadığı şekilde yaşamaya çalışmalı.

Tabiatta bizim için yaratılan her şey daha fazla tenimize faydalı olur.

Maddi gıdalar, maddi olan tenimizi ayakta tutarken, yine maddi olan haram yiyecek, içecek ve giyecekler manevi hayatımızı mahvettiği gibi maddi hayatımızı da içkinin insanın iradesini elinden aldığını, trafik kazalarında ve insanlara karşı yaptıkları kötülükle biliyoruz.

Kur’an’ın emir ve yasaklarına uymak, insanın hem tenini, hem canını sağlıklı kılmak içindir.

Yaratılan herkesin teni canına uygundur; canı da tenine uygundur.

Bu ikisi arasındaki denge, insanın insana ibadet etmeye başlamasıyla bozulma da başlar.

Hâlbuki tenimizi ve canımızı yaratan, bizi yalnız Allah’a kulluk yapmak için yaratmıştı.

Biz yalnız tenimizi ve canımızı yaratanın emir ve yasaklarına O’nun gönderdiği peygamberinin anladığı ve uyguladığı şekilde uyarız.

Allah’ın emir ve yasaklarına aykırı bir emir veya yasak, kimden gelirse gelsin onu reddederiz.

Allah’ın emir ve yasakları su gibi, hava gibi bizim hayatımızı diri tutacaktır.

Bütün peygamberlerin hayatında görüldüğü gibi 1400 yıllık İslam tarihinde de görülmüştür.

Şu anda düştüğümüz yere biz, kendimiz gibi her saniye havaya muhtaç insanları, ya korkudan veya kendimizden üstün görmekten dolayı Rabbimizin emri ve yasaklarından uzaklaşıp, onların kriterlerine göre hareket etmemizle beraber, hem maddi, ekonomik, fakirlik, hem manevi, ahlaksızlık, soygun, gasp, yaralama, öldürmelerle hem tenimiz, hem canımız acıyor.

Kriterlerine kayıtsız şartsız uyduğumuz canavarlar, evimizin önünde Müslüman kardeşimizi, babasını, annesini, çocuğunu paramparça ediyor ve biz, elimizi kaldıramıyoruz.

İlahiyat fakültesindeki hocalarımız, imam-hatip okullarındaki hocalarımız, bütün düz ve meslek liselerindeki her dersin hocaları ve Diyanet İşleri’nde görevli her hocamız, Allah rızası için, önce kendimize bugünden itibaren bir çekidüzen verelim ve İslam eğitimine ağırlık verelim.

İslami olmayan ilim yok.

Coğrafyacı, dağları, ovaları, dereleri, ormanları, denizleri anlatırken, “Bunları kim yarattı?” diye de bir soru sorunuz veya ödev veriniz.

Aynı şekilde kimya, fizik, matematik, biyoloji bütün ilimlerin hocaları, Allah rızası için bu ilim-amel seferberliğine bir başlayıverelim.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER - 18 Haziran 2026
  • HOCANIN EMEKLİSİ OLMAZ, RAHMETLİSİ OLUR - 10 Haziran 2026
  • ÖNCE KENDİMİZİ DÜZELTELİM - 08 Haziran 2026
  • FATİH'İN FETİHNAME'SİNİN TAM METNİ - 25 Mayıs 2026
  • HERKESE HİTABIMDIR - 16 Mayıs 2026
  • GÜÇLÜ DEVLET OLMAK NEDİR? - 07 Mayıs 2026
  • İMAN TAZELEYELİM - 18 Nisan 2026
  • KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM - 26 Mart 2026
  • EĞLENİYORLARMIŞ - 18 Mart 2026
  • BİZ AYRILAMAYIZ - 14 Mart 2026
  • MÜSLÜMANIN HER SANİYESİ İBADETTİR - 09 Mart 2026
  • DEĞERLİ OLANIN DÜŞMANI ÇOK OLUR - 03 Mart 2026
  • YÖRÜK OĞLUNUN BAŞARISI - 26 Ocak 2026
  • NE OLACAK? - 27 Aralık 2025
  • KENDİNİZE YAZIK EDİYORSUNUZ - 19 Aralık 2025
  • KORKUYU KORKUTMAK GEREK - 08 Aralık 2025
  • PAPALAR SEMBOLİKTİR - 02 Aralık 2025
  • ANTİKALAR VE İNSANLAR - 27 Kasım 2025
  • HEPİMİZ "ÇIPLAK UYARICIYIZ" - 22 Kasım 2025
  • SUYUMUZU BULANDIRAN ARANIYOR - 11 Kasım 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 59
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER
MAHMUT TOPTAŞ
TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER
YOL
GÜNDOĞDU YILDIRIM
YOL
SULTAN AKBULUT
SULTAN AKBULUT
BİR YILI DAHA ESKİTTİK
ULVİ EMRE
ULVİ EMRE
EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI METNİ
HASAN BARAN
HASAN BARAN
KÖKSÜZ KALMAK
İÇİMİZDEN GELMEDİ, İŞİMİZE GELMEDİ
MİSAFİR KALEM
İÇİMİZDEN GELMEDİ, İŞİMİZE GELMEDİ
MUSTAFA UYSAL
MUSTAFA UYSAL
GARANTİ...
YAZGIMIZ SİNEK KOVALAMAK MI?
YUNUS TURAN
YAZGIMIZ SİNEK KOVALAMAK MI?
ÇUKUR, SU UÇTU ŞELALESİ
OSMAN NURİ KOÇAK
ÇUKUR, SU UÇTU ŞELALESİ
PROF. DR. İBRAHİM CEYLAN'I KAYBETTİK
MUZAFFER CAN
PROF. DR. İBRAHİM CEYLAN'I KAYBETTİK
Yılın son kahvesi
ÇOBAN ATEŞİ
Yılın son kahvesi
Marka Kent ve Niğde İzlenimlerim
AHMET KÜÇÜKCİCİBIYIK
Marka Kent ve Niğde İzlenimlerim
PEKİ..! BU OLAYIN TEK SUÇLUSU CANİ MİDİR?
MUZAFFER KARAOĞLU
PEKİ..! BU OLAYIN TEK SUÇLUSU CANİ MİDİR?
Çok Okunan Haberler
Karaman’ın Duaları Karşılık Buldu: Merve Öğretmen Yoğun Bakımdan Çıkarıldı
Karaman’ın Duaları Karşılık Buldu: Merve Öğretmen Yoğun Bakımdan...
Karaman'da Semt Pazarlarında Yaz Bereketi
Karaman'da Semt Pazarlarında Yaz Bereketi
Jandarma Teşkilatın’dan Vali Çiçek’e 187. Kuruluş Yıl Dönümü Ziyareti
Jandarma Teşkilatın’dan Vali Çiçek’e 187. Kuruluş Yıl Dönümü...
Ana Sayfa
EĞİTİM
EKONOMİ
GÜNCEL
İLÇELER
KÜLTÜR-SANAT
ÖZEL HABER
SAĞLIK
SİYASET
SPOR
VEFAT EDENLER
ASAYİŞ
YAŞAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR-SANAT
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Doğal Ürünler

Yeni Slow Radyo