• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İLÇELER
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ÖZEL HABER
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • VEFAT EDENLER
  • ASAYİŞ YAŞAM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Ünver, Kayserilioğlu Kütüphanesi'ni Meclis Gündemine Taşıdı
SİYASET
Yayınlanma: 08 Eylül 2023 - 14:58

Ünver, Kayserilioğlu Kütüphanesi'ni Meclis Gündemine Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi vererek, Karaman şehir merkezinde yer alan Kayserilioğlu Kütüphanesi’nin kapatılmasının sebebini sordu.

SİYASET
08 Eylül 2023 - 14:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ünver, Kayserilioğlu Kütüphanesi'ni Meclis Gündemine Taşıdı

BİNA KÜTÜPHANE KURULMASI ŞARTIYLA BAĞIŞLANDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu yazılı soru önergesinde, karaman şehir merkezinde yer alan Kayserilioğlu Kütüphanesi'nin faaliyet gösterdiği taşınmazın, şehrin tanınmış eşrafından İbrahim Kayserilioğlu'na aitken kütüphane kurulması şartıyla 1960'lı yıllarda hazineye (ilgili kuruma) ŞARTLI BAĞIŞ yoluyla devredildiğini hatırlatan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, şarta bağlı olarak yapılan bu bağıştan sonra, 50 yılı aşan bir süredir taşınmazda ilgili bakanlık tarafından kütüphane faaliyeti yürütüldüğünü belirtti.
KÜTÜPHANE BİNASININ DEVRİ, MİLLİ EMLAK'A GÖRE KANUNA UYGUN DEĞİL!
Kütüphane binasının 1940’lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce satışa çıkarıldığını, bunun üzerine Kayserilioğlu ailesince bedeli ödenerek mülk edinildiğini hatırlatan Ünver önergesinde, “Geçtiğimiz aylarda kütüphane binasının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, kütüphanede bulunan kitaplar da ilimizdeki başka kütüphanelere taşınarak taşınmazın kütüphane olarak kullanımına son verilmiştir. 1940'lı yıllarda BEDELİ ÖDENEREK gerçek şahıslarca mülk edinilen ve daha sonra ŞARTLI BAĞIŞ yoluyla mülkiyeti hazineye devredilen ve o zamandan beri de kütüphane olarak kullanılan bu taşınmazın, mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrine dayanak yapılan kanun kapsamına girmediğine dair Milli Emlak Genel Müdürlüğü görüşüne rağmen her nasılsa söz konusu taşınmazın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildiği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu usulsüz mülkiyet kazanımına karşı Hazine tarafından mülkiyet davası açıldığı ve davanın da halen derdest olduğu bilgisi tarafımdan edinilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TAŞINMAZI DEVRALMASINDAKİ ISRAR NEDEN?
Kütüphane olarak kullanılan taşınmazı ŞARTLI BAĞIŞ yolu ile devreden (merhum) mülk sahibinin bugünkü mirasçılarının keyfiyetten haberdar edilmediği gibi taşınmazın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devri ve bağış şartı dışında kullanımı konularında da onaylarının alınmadığını söyleyen Ünver, aşağıda yer alan soruları, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iletti.
1) Kütüphane olarak kullanılması için ŞARTLI BAĞIŞ yoluyla Hazineye (ilgili kuruma) mülkiyeti devredilen ve 50 yılı aşan bir süredir bağış şartına uygun kullanılan taşınmazdaki kütüphanenin kapatılmasının nedeni nedir?
2) Her ne kadar taşınmaz vaktiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olsa da satışı yoluyla gerçek kişiler tarafından mülk edinildiğinden, bu edinimden yaklaşık 80 yıl sonra bir kanun hükmüne dayanarak mülkiyetin tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ele geçirilmesi hukukun evrensel ilkelerinden olan HUKUK GÜVENLİĞİ İLKESİ ile bağdaşmakta mıdır? Ayrıca bu edinim, anayasa ve evrensel hukukun korumasında olan mülkiyet hakkına haksız şekilde saldırı değil midir?
3) Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün olumsuz görüşüne rağmen taşınmazın devrindeki ısrar nedendir?
4) Sebep, Karaman şehir merkezinde ranta uygun bir taşınmaza el koymak mıdır? Yoksa 60 yılı aşkın bir süredir yürütülen kütüphanecilik faaliyetinin yarattığı rahatsızlığın yansıması mıdır?
5) Mülkiyeti usulsüz şekilde edinilen ve yürütülmekte olan kütüphanecilik faaliyeti sona erdirilen taşınmazda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce hangi faaliyetin yürütülmesi planlanmaktadır? Taşınmazın şimdi veya gelecekte başka bir kuruma veya şahsa tahsis edilmesi söz konusu mudur?
6) Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü davalık eden usulsüz devir işlemi ile taşınmazı ŞARTLI BAĞIŞ yoluyla devreden hayırsever mülk sahibi ve mirasçılarının rızalarının hilafına taşınmazdaki kütüphanecilik faaliyetinin sona erdirilmesi işleminin ortadan kaldırılması için herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Bu kapsamda hangi işlemleri yapacaksınız?
7) Taşınmazın mülkiyeti kurumlar arasında uyuşmazlık konusu olsa bile Karaman açısından kültürel bir miras olan ve kütüphane olarak kullanılan bu taşınmazın yine bu hüviyetine uygun şekilde kullanıma açılması sağlanacak mıdır? Taşınmazın kütüphane olarak kullanılmasının önündeki engel veya engeller nelerdir?

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Milletvekili Eser'den Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne Ziyaret
Milletvekili Eser'den Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne Ziyaret
Mut:
Mut: "Üreticilerimizin Haklarını Savunmaya Devam Edeceğiz"
YRP Karaman Teşkilatı ‘Saha Çalışması”nda Türkiye Birincisi Oldu
YRP Karaman Teşkilatı ‘Saha Çalışması”nda Türkiye Birincisi Oldu
ilan.gov.tr
Son Haberler
Karaman'da Asayiş Raporu Açıklandı: Silah, Belge Ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Karaman'da Asayiş Raporu Açıklandı: Silah, Belge Ve Uyuşturucu Ele...
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Piri Reis İlkokulu Yılsonu
Piri Reis İlkokulu Yılsonu "Müzik Ve Resim Kulübü Sanat Gecesi" Beğeni...
Karaman’da Polise Çarpan Motosiklet Sürücüsü Gözaltına Alındı
Karaman’da Polise Çarpan Motosiklet Sürücüsü Gözaltına Alındı
Deprem Uzmanı Açıkladı! Karaman En Güvenli İller Arasında
Deprem Uzmanı Açıkladı! Karaman En Güvenli İller Arasında

Ana Sayfa
EĞİTİM
EKONOMİ
GÜNCEL
İLÇELER
KÜLTÜR-SANAT
ÖZEL HABER
SAĞLIK
SİYASET
SPOR
VEFAT EDENLER
ASAYİŞ
YAŞAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR-SANAT
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Doğal Ürünler

Yeni Slow Radyo