Ülkemizde yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle kış mevsimi kurak, yaz ayları ise sıcak geçmeye başladı. Beklenen yağışların kış döneminde yeteri derecede de olmaması kuraklık, don ve dolu gibi felaketleri de beraberinde getiriyor.
İklim değişikliklerinden en çok etkilenen ise üretici oluyor. Tarlasına ektiği ürünler kuraklık, don ve dolu gibi doğal afetlerden zarar görürken, tarımsal üretimde sekteye uğruyor.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kuraklık, don ve dolu gibi doğal afetlerde üreticinin zarar görmemesi adına ürünlerini sigortalatması gerektiğini hatırlatarak, “İklim değişikliğinin etkisi ile dört mevsim iki mevsime düştü. Baharlar ortadan kalktı. Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşıyoruz. Bu değişikliğinin en önemli sonuçları da yaşanan kuraklık, don ve dolu felaketleridir. Özellikle kuraklık ile ilgili önlem alınmazsa, gelecekte bu durum, tarımsal üretimi sekteye uğratacak, gıda güvenliği endişesini taşımamıza neden olacaktır. Ülkemizde ve Karaman’da yaşanan kuraklık riskine karşı, önlemlerimizi şimdiden almaz yeterli üretimi sağlayamazsak, artık üretici ülkelerden ucuz buğday, ucuz et, ucuz süt ürünleri ve diğer ürünleri temin etme imkânımız kalmayacaktır. Son yıllarda gittikçe artan doğal afetlerin iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu yaşayarak görüyoruz. Artık bacasız fabrika olarak tabir ettiğimiz tarımsal üretimde gün geçmiyor ki, aşırı yağış, sel, fırtına, hortum, dolu, don, kuraklık gibi doğal afetler yaşanmasın. Bir üretim sezonunda neredeyse hepsini bir arada görebiliyoruz” dedi.
Bayram, durum böyleyken yaşanan iklim değişimini dikkate alarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen ÇKS kaydı olan meyve bahçelerinde ve kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ürünlerin sigortalanması gerektiği belirterek, “Sigortalanmış buğday, arpa, nohut ve yağlık ayçiçeği ürününde köy genelinde kuraklık, don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve sel risklerinin neden olduğu verim kaybı genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde teminat kapsamına aldırmak büyük önem taşımaktadır.
Arpa ve buğday için 1 Mart 2025
Ayçiçek (yağlık) 14 Mart 2025
TARSİM dolu sigortası son kabul tarihleri
Arpa ürünü için 16 Nisan 2025
Buğday ürünü için 24 Nisan 2025
Ayçiçeği ürünü için 10 Haziran 2025
Mısır ürünü için 10 Haziran 2025’dir. Zaten devletimiz sigorta primlerinin % 50 ila % 70 arasında değişen oranlarda karşılanmasını gerçekleştiriyor. Tüm üreticilerimize, ülkemize bol hayırlı rahmetler diliyorum” dedi.







