• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İLÇELER
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ÖZEL HABER
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • VEFAT EDENLER
  • ASAYİŞ YAŞAM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. 80 Yıl Sonra Kenevir Toprakla Buluştu. Ancak Karaman'da Halen Yasak
GÜNCEL
Yayınlanma: 05 Temmuz 2024 - 15:47

80 Yıl Sonra Kenevir Toprakla Buluştu. Ancak Karaman'da Halen Yasak

Ekimi 1940’lı yıllarda yasaklanan kenevir bitkisi 80 yılın ardından Konya bölgesinde toprakla buluştu. Ancak kenevir ekimine Karaman’da izin verilmedi.

GÜNCEL
05 Temmuz 2024 - 15:47
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
80 Yıl Sonra Kenevir Toprakla Buluştu. Ancak Karaman'da Halen Yasak

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “1940’lı yıllarda yasaklanmıştı, 80 yılın ardından kenevir toprakla buluştu. Kenevir ekimine Konya bölgesinde olduğu gibi niçin Karaman’da izin verilmedi. Elbette en büyük gerekçe haklı olarak bölgemizde yaşanan su sorunu olduğunu biliyoruz. Fakat aynı sorunlar Karaman’da olduğu gibi Konya’da da mevcut. Karaman ile Konya mesafe olarak üretim sahaları aynı yani yaklaşık 5-15 kilometre mesafede Konya’da üretim serbest Karaman’da yasak. Konya’da da su varsa üretim yapılabiliyorsa Karaman’da aynı şekilde değerlendirilebileceği kanaatindeyim” dedi.
Su konusunun önemli olduğunu belirten Bayram, “Burada su elbette önemli, bundan dolayı zaten ülkemizde 27 Mart 2023 tarihinde üretim planlaması Tarım Kanunu'nda bir değişiklik yapıldı. Bu ürün planlamasına bütün çiftçilerimizin uyması sağlanması için münavebeli ekimlerde çiftçimizin para kazanması için katma değeri yüksek ürün desenleri büyük önem taşımaktadır. Devletimizin yetkili organları bölgelerin su durumunu göz önüne alarak bu konuda çalışmalar yaptı.  Bir taraftan su sıkıntımıza çare ararken, katma değeri yüksek ürün desenleri ararken, bahar yağışlarının iyi olması halinde yaklaşık hububat ile aynı oranda su tüketimi olan Kenevir aklımıza geldi ve ülkemizde 19 ilde üretilen Kenevirin Karaman’da ekilmesi talebimizi defalarca yetkilere ilettik. Sonuç olarak Kenevir ekiminde ülkemizde 20. İl olarak bu yıl pilot bölge olarak Konya İçeri Çumra’da üretimine başlanan Kenevir üretimi ile alakalı bölgede üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde Keneviri ekiminden bu zaman zarfında 2 defa sulama yaptıklarını belirttiler. Kenevirin boyunun şimdiden 2 metreye ulaştığını, bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparak suyunu keseceklerini ifade ettiler. Kenevirin hasata kadar boyunun 5 metre bulacağını belirttiler. Üreticilerimiz sulu tarım yapılan diğer ürün desenlerine bakıldığında Kenevirin çiftçiye neredeyse masrafı yok diyecek kadar az olduğunu ifade ediyorlar. Tüm bunlar dikkate alınarak tekrardan gerekli incelemeler gözden geçirilerek Konya ile aynı iklim şartlarında üretim yapan su sıkıntısı aynı seviyede kaderi bir olan ilimizde kenevir ekiminin önünün açılması üretim yapılan 21. İl olarak Karaman’ın dahil edilmesi alternatif üretim için arayış içerisinde olan çiftçimize ciddi anlamda bir katma değer sağlayacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Karaman’da Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi İçin Toplantı Düzenlendi
Karaman’da Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi İçin Toplantı Düzenlendi
1 Temmuz’dan Sonra Belgesiz Zirai İlaç Alınamayacak
1 Temmuz’dan Sonra Belgesiz Zirai İlaç Alınamayacak
Karaman'da Tarım Arazilerinde Sağanak ve Dolu Hasarı Tespit Ediliyor
Karaman'da Tarım Arazilerinde Sağanak ve Dolu Hasarı Tespit Ediliyor
ilan.gov.tr
Son Haberler
Karaman'da Asayiş Raporu Açıklandı: Silah, Belge Ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Karaman'da Asayiş Raporu Açıklandı: Silah, Belge Ve Uyuşturucu Ele...
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Medreselik’teki Çalışmaların Tamamlanacağı Tarih Belli Oldu
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Berna Çiçek’ten Babalar Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretle
Piri Reis İlkokulu Yılsonu
Piri Reis İlkokulu Yılsonu "Müzik Ve Resim Kulübü Sanat Gecesi" Beğeni...
Karaman’da Polise Çarpan Motosiklet Sürücüsü Gözaltına Alındı
Karaman’da Polise Çarpan Motosiklet Sürücüsü Gözaltına Alındı
Karaman'da Karalgazi Köyünde Deprem
Karaman'da Karalgazi Köyünde Deprem

Ana Sayfa
EĞİTİM
EKONOMİ
GÜNCEL
İLÇELER
KÜLTÜR-SANAT
ÖZEL HABER
SAĞLIK
SİYASET
SPOR
VEFAT EDENLER
ASAYİŞ
YAŞAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR-SANAT
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Doğal Ürünler

Yeni Slow Radyo